A Lleida es desnonen una mitja de 7 famílies al dia

A Lleida es desnonen una mitja de 7 famílies al dia| Redacció – Fotografia: L. Biela

 

A la ciutat de Lleida s'han desnonat durant el tercer trimestre d'aquest 2012, de l'1 de juliol al 30 de setembre, un total de set famílies al dia, segons l'últim informe del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), publicat aquest dijous.

Entre gener i setembre de 2012 s'han produït 49.702 llançaments notificats per serveis comuns. Aquestes són les dades fins al tercer trimestre del 2012, de manera que encara falta per conèixer el 4º trimestre, no obstant, des de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Lleida afirmen que “enguany ha estat el pitjor any en matèria de desnonaments a l’Estat Espanyol. A Lleida, seguim la mateixa dinàmica: 154 desnomanets segons els serveis comuns i 271 acordats pels jutjats de 1a instància”. 

 

Per aquest motiu, “lamentem profundament que a 4 anys de l’inici de la crisi, les dades oficials sobre desnonaments segueixin sent pèssimes, insuficients i inexactes. Tenint en compte la gravetat de la problemàtica i l'alarma social generada, el mínim que hauria de garantir un estat de dret són unes dades fiables”, tot i que a dia d'avui l'únic aspecte que l'estadística del poder judicial pot informar és que: 1) a nivell quantitatiu, els 76.724 llançaments acordats pels jutjats de primera instància entre gener i setembre de 2012 és la xifra més aproximada encara inexacta que poden oferir, 2) la xifra dels serveis comuns és l'única que té un històric que permet fer comparatives, perquè no disposen de les dades de jutjats de primera instància d'anys anteriors.
 
Amb aquestes dades, i extrapolant el biaix de les dades quantitatives de 2012, la PAH calcula que per cada llançament comptabilitzat per serveis comuns s'ha produït 1,54 llançaments reals (jutjats de primera instància). Així, “calculem que de des de 2008, fins al tercer trimestre de 2012, la PAH estima que a l’Estat Espanyol s'han produït almenys 334.080 llançaments”, han explicat.
 
Seguint amb la tendència d'estadístiques anteriors, i sempre segons les dades de primera instància, Catalunya, amb 19.405 llançaments, i Madrid (11.006) són les comunitats autònomes més afectades durant 2012, seguides per Andalusia (10.438) i la Comunitat Valenciana, amb 10.013 .
 
Execucions hipotecàries
En matèria d'execucions hipotecàries, i tal com ja va predir la PAH, el 2012 s'aprecia un repunt dels procediments: 67.537 entre gener i setembre. En el mateix període de l'any anterior s'havien produït 57.103. “Això és a causa de l'aprofundiment de la crisi i l'augment de l'atur, però també és fruit de les refinançaments suïcides realitzades pels bancs en anys anteriors per maquillar la seva morositat. Ho hem repetit una i altra vegada: refinançar, com recomanen molts bancs i el mateix govern, no només no resol el problema perquè el posposa, sinó que l'agreuja en augmentar el deute final. Quan finalment arriba l'execució del deute restant per a la família afectada és igual o superior a la hipoteca inicial en la majoria dels casos, tot i haver pagat desenes de milers d'euros durant anys. Les refinançaments són altra cara més de la usura i el robatori generalitzat que les entitats financeres, ajudades pel Govern, estan perpetrant contra la població”, han afirmat des de la PAH.
 
En qualsevol cas, reiteren també la denúncia sobre els pèssims i escassos dades ofertes per l'estat espanyol en el que constitueix una de les principals problemàtiques del país. En aquest sentit, es queixen de que el Govern utilitza la mala qualitat de les dades per intentar minimitzar el problema. Finalment, exigeixen que es decreti una moratòria immediata de desnonaments de tots els habitatges habituals, i no només d'uns pocs casos com recentment ha aprovat el reial decret del Govern a instàncies de les entitats financeres. “Perdre el propi habitatge sense que hi hagi una possibilitat de reallotjament és de per si una situació d'extrema vulnerabilitat, no cal inventar criteris restrictius i arbitraris com els establerts pel Govern”, han explicat.

rn