A judici per col·laborar amb un pare i els seus fills ja condemnats a vendre heroïna al barri de la Mariola de Lleida

A judici per col·laborar amb un pare i els seus fills ja condemnats a vendre heroïna al barri de la Mariola de Lleida| Text i fotografia: ACN

 

L'Audiència de Lleida acollirà aquest dimecres, dia 2 de març, el judici a un home acusat de tràfic de drogues i tinença il·lícita d'armes. El 2 de juliol de 2015 estava citat com a acusat juntament amb tres persones més, un home i els seus dos fills, però no es va presentar. 

Aquell dia, durant el judici que es va celebrar amb tres dels quatre acusats, els dos germans de 23 i 34 anys van reconèixer els fets i van acceptar cinc anys de presó. El pare va negar els fets però l'Audiència el va condemnar finalment a 1 any i 3 mesos de presó per tràfic de drogues que no causen danys greus a la salut, ja que a casa seva s'hi va trobar cànnabis. Segons la fiscalia, el quart implicat que serà jutjat aquest dimecres està acusat de col·laborar amb la família. La seva funció era la de repartir pel barri de la Mariola de Lleida la heroïna que el pare i els seus fills compraven a Tarragona. El ministeri fiscal li demana, com ja va fer amb els altres tres, nou anys de presó per tràfic de drogues i tinença il·lícita d'armes.
 
La fiscalia li demana sis anys de presó per un delicte contra la salut pública i tres anys més per tinença il·lícita d'armes. Segons l'escrit del ministeri fiscal, els acusats es dedicaven a comprar heroïna a Tarragona per vendre-la després a Lleida. Segons el fiscal el pare s'encarregava dels contactes amb els proveïdors i els dos germans d'anar a buscar la droga i portar-la per distribuir-la des dels seus domicilis, al barri de la Mariola de Lleida. El quart acusat actuava de repartidor.
 
Durant el judici que va tenir lloc el 2 de juliol de 2015, els dos germans van reconèixer els fets i van acceptar 5 anys de presó (3 anys i 9 mesos per tràfic de drogues i 1 any i 3 mesos per tinença il·lícita d'armes), una rebaixa acordada per les parts tenint en compte l'atenuant de confessió. El fiscal però, va mantenir la petició de 9 anys de presó (6 per un delicte contra la salut pública i 3 anys per un delicte de tinença il·lícita d'armes) pel pare, que no va reconéixer els fets i va negar ser partícip del negoci dels seus fills. 
 
La defensa, demanava l'absolució pel pare perquè considerava que no hi havia proves que demostressin que l'home es dedicava al tràfic de drogues. “Només les sospites d'un mosso per una conversa telefònica”, va dir. A més, a casa del pare no es va trobar cap arma, assegurava l'advocat. Només hi havia, va dir, 362 grams de marihuana “que no eren seus”. Per aquest motiu sol·licitava de manera subsidiària, si la Sala no l'absolia, que se li imposés la pena mínima tenint en compte que la droga trobada no és de les considerades d'alt risc per a la salut, com sí que ho són la cocaïna o la heroïna. Així, finalment, l'Audiència de Lleida el va condemnar a un any i tres mesos de presó.
 
Material comissat
Segons recull l'escrit del ministeri fiscal, després de fer un seguiment als acusats durant el febrer del 2014, la policia va entrar i registrar els domicilis de dos dels acusats el 15 de maig de 2014 a les 5.40 hores. En un d'ells, en el del pare, van trobar 362,33 grams de cànnabis destinats a la venda amb un preu de mercat de 2.273,77 euros, així com 1.050 euros en metàl·lic procedent, asseguren, del tràfic de drogues. L'acusat però, va declarar no saber d'on havia sortit la droga i sobre els diners va dir que provenien de les seves activitats com a prestamista i amb la compra venda de cotxes.
 
En l'altre domicili, d'un dels fills, els agents van trobar 4 grams de metadona i 87,61 grams d'heroïna amb una puresa del 6% destinada a la venda, amb un preu de mercat de 5.184,02 euros, així com 71,11 grams de marihuana. També es va trobar una balança de precisió, unes tisores per confeccionar paperines, un revòlver de la marca Astra model 960, alterat i una navalla amb una fulla de 14,2 centímetres. El mateix dia es van trobar més navalles a dos vehicles usats pels acusats i classificades com a armes prohibides. Els germans van reconèixer aquests fets al judici.