El 65% de les persones voluntàries a Catalunya són dones

El 65% de les persones voluntàries són dones i gairebé el 26% tenen més de 65 anys, segons l’estudi ‘El voluntariat a Catalunya. Qui, com i perquè’ de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS). Aquest mostra també que només el 35% de voluntaris són homes i només el 15% tenen menys de 25 anys. El president de la FCVS, Ramon Nicolau, ha apuntat que cal millorar aquests indicadors. En total, s’han fet 425 enquestes a voluntaris a Catalunya entre l’abril i el juliol d’enguany.
Els resultats apunten que no només el voluntariat és femení sinó que la participació de les dones s’ha incrementat un 5% en els darrers cinc anys. El perfil predominant continua sent el de persona amb estudis universitaris, amb un 64,8%.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Aquesta darrera dada posa de manifest un increment del voluntariat amb estudis universitaris, ja que el 2017 representava un 49% del col·lectiu.

Pel que fa a la nacionalitat, un 85,5% són de l’estat espanyol. Els organitzadors destaquen la presència de gairebé un 7% de persones de països de l’Amèrica del Sud.  

D’altra banda, la taxa de amb discapacitat que fan voluntariat a Catalunya és del 10,2%, una dada similar a la de la població en general (11,5% segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística). Tanmateix, hi ha un predomini de la discapacitat física (62,2%) davant la psicosocial (28,9%), la cognitiva (11,1%), l’auditiva (4,4%) i la visual (4,4%).

Nicolau ha recordat que el 5 de desembre, Dia del Voluntariat, és un dia d’especial reconeixement a la feina de moltes persones, “la força del voluntariat, l’activisme i la militància d’aquesta gent compromesa”.

Àmbit social com a predominant

L’estudi posa de relleu que l’àmbit social és on amb més freqüència es fa voluntariat (53,2%), tot i que l’educatiu (34,5%) i el comunitari (20,9%) també són freqüents. Les tasques que més s’acostumen a desenvolupar són en un 66,8% dels casos les d’acompanyament a persones i en un 47,5% les de suport a activitats associatives.

Una vegada superades les restriccions imposades per la pandèmia, es demostra que la modalitat presencial encara és la més habitual a l’hora de fer una acció voluntària, amb un  73,4%. Tot i això, les noves tecnologies estan permetent que el 23,6% de persones enquestades opti per un model mixt que combini la presencialitat i la distància.

Pel que fa al temps dedicat, el 42,7% de les persones va més d’una vegada a la setmana a fer voluntariat, mentre que el 28% una vegada. En aquesta línia, la implicació de temps de les persones voluntàries és alta: el 65,5% hi dedica entre una i tres hores cada vegada que fa voluntariat i el 23,6% entre quatre i sis.

Per últim, l’estudi posa de manifest que els principals motius que porten una persona a fer voluntariat són els valors personals, el fet de contribuir al desenvolupament d’una societat més justa, sostenible i igualitària i poder ajudar altres persones.