Unes 6.000 persones es ‘posen la Gorra’ a Lleida en la 6a Festa de l’Afanoc

Nens a la festa d'Afanoc

Imatge de quatre nens amb la seva gorra en la festa Posa't la Gorra a Lleida de l'AFANOC | LleidaDiari.cat

 

El turó de la Seu Vella de Lleida va acollir diumenge la 6a festa de 'Posa't la Gorra' de l'associació de nens amb càncer, l'AFANOC, en què es va reivindicat «més difusió» d'aquesta malaltia per ajudar a malalts i el seu entorn a encarar-la i conviure amb ella. Així ho van explicar en el manifest que van llegir cinc adolescents, germans de nens amb càncer o que han viscut la malaltia.

 

La presidenta d'AFANOC Catalunya, Maite Montañés va dir que calen ajudes sobretot pel «després de la malaltia» tenint en compte que el 70% dels infants i joves tenen seqüeles diverses. A Catalunya, segons Montañés es detecten 200 nous casos de càncer infantil cada any, una vintena a la demarcació de Lleida.

Festa del Posa't la Gorra

Imatge general del públic des de l'escenari central de la 6a festa Posa't la Gorra a Lleida de l'AFANOC | LleidaDiari.cat

 

 

Una jornada, la de diumenge, conduïda per la cantant lleidatana Lorena Gómez i el pianista Antoni Tolmos Montañés es va mostrar satisfeta per la solidaritat dels lleidatans en la sisena edició del 'Posa't la Gorra', i va explicar que necessiten «moltes ajudes», sobretot en matèria de joves i centres educatius, per tal que «els arribi bé la informació» tenint en compte que molts joves tenen «pors», sobretot al «rebuig» dels companys perquè el càncer genera canvis físics.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Les seqüeles de patir un càncer

La presidenta d'AFANOC a Catalunya també va insistir en el període de «després del càncer». Montañés va dir que el 70% de joves que han patit un càncer pateixen seqüeles, com per exemple als ossos o també de fecunditat. En aquest sentit, va demanar que des dels Centres d'Atenció Primària «estiguin molt pendents» d'aquests casos, «més encara del que ja ho estan», va remarcar.

 

El manifest el van llegir cinc adolescents que van patir un càncer o han tingut la malaltia a prop pels seus familiars. Un d'ells, l'Àlex, a qui li van diagnosticar un tumor a la medul·la, va explicar que «mai es pot perdre l'esperança», i va demanar als joves i nens que estiguin patint que «no estiguin tristos» i que els tenen «al seu costat». La Sandra, que fa sis anys va ser diagnosticada de càncer, va dir que cal «més difusió», sobretot en l'àmbit educatiu, a l'hora de tractar les persones que pateixen la malaltia i «saber-la portar».

Manifest del Posa't la Gorra

Imatge general del moment de la lectura del manifest a l'escenari central de la 6a festa Posa't la Gorra a Lleida de l'AFANOC | LleidaDiari.cat

 

 

El paper dels voluntaris de l'Afanoc

En aquesta festa, a la qual hi van assistir unes 6.000 persones , tenen un paper important els voluntaris com l'Ester Hernández, mare del Dídac, a qui van diagnosticar una leucèmia quan tenia vuit anys. «Ara el Dídac en té quinze, està bé, fem revisions anuals», va explicar, i va dir que volen «tornar» a l'AFANOC «tot el suport» que els va donar quan van patir la malaltia.

 

La jornada va començar a dos quarts d'onze del matí a ritme d'un grup de batucada de Seròs, i a tot el turó de la Seu Vella s'han fet més de vint activitats, com concerts a l'escenari central. Finalment es va llegir el manifest, que va finalitzar amb l'actuació de la cantant lleidatana Lorena Gómez, també presentadora de la festa. El que s'hagi pogut recaptar aquest diumenge a Lleida es destinarà sobretot a la iniciativa de la 'Casa dels Xuclis', un espai on les famílies de nens i nenes amb càncer poden viure mentre han d'estar a prop dels hospitals, majoritàriament situats a Barcelona.

Lorena Gómez

Imatge primer pla de la cantant lleidatana Lorena Gómez en la 6a festa Posa't la Gorra a Lleida de l'AFANOC | LleidaDiari.cat

 

 

També et poden interessar…