Societat

El 60% dels negocis ramaders han hagut de tancar

Sense ajuts, moltes explotacions familiars desapareixeran.

Tània Sentís
  • octubre 24, 2022
  • 2 min read
El 60% dels negocis ramaders han hagut de tancar

El responsable del sector ramader d’UP, Jordi Armengol, alerta que, sense ajuts, moltes explotacions familiars desapareixeran. De fet, en els últims 40 anys, segons dades de l’Idescat, s’ha passat de les 127.285 explotacions agràries a Catalunya a només 54.972. En termes absoluts, significa que el 60% d’aquests negocis han tancat. La pujada del preu del pinso, que ha estat del 40% en tan sols un any, i la baixada de comandes per la pèrdua del poder adquisitiu han estat devastadors.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La pujada del preu del cereal arriba després de la crisi de la pandèmia, que va obligar moltes petites explotacions a endeutar-se per poder tirar endavant. És el cas per exemple de Les Feixes, de Moià, una petita explotació d’un centenar de cabres. Aquí, durant els dies més durs de la pandèmia, van haver de llençar litres de llet. I per evitar repetir la situació, van decidir fer un obrador i donar sortida al seu producte fent elaborats. Això els va generar un deute econòmic, on ara se suma la pujada del preu del cereal i el de l’energia. 

Per sobreviure, han reduït costos canviant l’alimentació de les cabres. «Ara les traiem més hores a pasturar i els donem palla per menjar. Anys enrere gairebé ens la regalaven i ara ens costa entre 70 i 80 euros la tona, molt més barat que el farratge d’alfals, que ens costa 200 euros la tona. És una opció per sobreviure, però fins quan aguantarem?», explica el seu responsable, Francesc Molins.

Estan amb l’aigua al coll. I, segons el sindicat Unió de Pagesos, aquesta és la situació de moltes explotacions familiars del país. Segons el responsable del sector ramader d’UP, les ajudes per intentar frenar aquesta sagnia han d’anar en totes direccions: des del finançament, a l’accés a la terra o la reducció de la burocràcia, entre d’altres. 

Armengol destaca la importància de les petites explotacions per conservar el mosaic al territori. «Són empreses arrelades al territori, fills del poble, que viuen al poble i generen la riquesa al poble», subratlla.

Tània Sentís
Sobre l'Autor

Tània Sentís

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *