El 5è Festival d’Astronomia del Montsec escalfa motors

El director científic del Parc Astronòmic del Montsec, Salvador Ribas, amb els representants de la Diputació de Lleida i del Consell de la Noguera

El director científic del Parc Astronòmic del Montsec, Salvador Ribas, amb els representants de la Diputació de Lleida i del Consell de la Noguera | LleidaDiari.cat

 

El Centre d'Observació de l'Univers (COU) d'Àger (Noguera), del Parc Astronòmic Montsec (PAM), acollirà del 12 al 14 d'octubre la 5a edició del Festival d'Astronomia del Montsec. L'esdeveniment té com a objectiu principal divulgar la ciència en la societat, mitjançant l'organització d'activitats científiques, culturals i d'oci pensades per a tota la família, que aconsegueixin despertar l'interès per l'astronomia i un millor coneixement de la zona del Montsec com a destinació d'astroturisme. En aquesta edició el festival té espera l'assistència d'uns 2.600 visitants, la mateixa que l'any passat. El Festival d'Astronomia del Montsec és l'única activitat que es fa a l'estat espanyol amb aquestes característiques, on s'integra el coneixement del saber científic amb la cultura popular i les activitats culturals i lúdiques per a tots els públics.

 

Enguany, s'han programat setze activitats per a tota la família, tant diürnes com nocturnes, amb visites al COU, on destaca el nou espectacle nocturn «Mil cent i un estels», segons ha detallat el director científic del Parc Astronòmic Montsec, Salvador J. Ribas. Es tracta d'un espectacle de cançons i divulgació astronòmica des de l'òptica de la cultura i el saber popular d'arreu dels Països Catalans. Fusiona astronomia popular amb cançons tradicionals catalanes. «Mil cent i un estels» recull endevinalles, refranys i dites de l'imaginari popular i molta informació de com interpretaven el cel nocturn pagesos, pastors, mariners i gent d'arreu del territori. Tota aquesta informació s'ha relligat amb cançons de treball que cantaven aquests pagesos, cançons marineres o amb referència a pastors, a més d'altres que parlen de la Lluna, Venus i altres astres del firmament.

 

Actes de divulgació científica al Festival de l'Astronomia

El festival comptarà també amb activitats de divulgació científica per a tota la família com són les visites al COU «Viatgers Galàctics» (diürna), el «Cel de la Tardor» (nocturna) o el taller d'experiments científics a càrrec del presentador del programa divulgatiu de ciència de TV3, «Dinàmiks», Dani Jiménez; conjuntament amb activitats culturals i musicals com el concert de Jordi Montañez dins del cicle «Música sota les estrelles» que tindrà lloc la nit del 13 d'octubre. Aquesta vegada, el cantautor farà una preestrena del seu nou disc, el quart de la seva carrera musical.

 

La presentació del V Festival d'Astronomia del Montsec va tenir lloc aquest dijous a la Diputació de Lleida. La presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Concepció Cañadell, ha subratllat el fet que el festival posa en contacte la cultura i la ciència per a tot tipus d'edats, però especialment als més joves. I és que un dels objectius del Parc Astronòmic del Montsec, i per extensió del COU, és potenciar el turisme familiar amb les diferents activitats que organitzen durant l'any. El diputat a la Diputació de Lleida Eloi Bergós ha remarcat el paper que desenvolupa el PAM com a «motor del turisme a la comarca de la Noguera».

 

La importància del Festival d'Astronomia per a la comarca

El director del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Juli Alegre ha remarcat la importància que té per al sector turístic l'organització d'esdeveniments d'aquestes característiques perquè se celebra a la tardor, després de la temporada d'estiu i abans que comenci la d'hivern, «que és quan més visitants tenim i d'aquesta manera ens ajuda a la desestacionalització turística i a l'equilibri territorial amb propostes d'alta qualitat per al visitant».

 

Els organitzadors han destacat l'evolució del festival en aquests primers cinc anys d'existència, que ha passat de 2.000 assistents el 2015 als 2.200 el 2016 i uns 2.600 l'any passat, xifra que esperen poder repetir en enguany. La majoria dels visitants procedeixen de Barcelona i l'àrea metropolitana i n'hi ha de Girona, Tarragona i també de les comarques de Lleida. Així mateix, Cañadell ha subratllat la bona resposta que reben del públic pel que fa a la contractació dels paquets turístics creats i comercialitzats pel PAM durant tot l'any amb estades d'una o dues nits, amb allotjament i manutenció i activitats diverses a la zona del Montsec.