Protesta a les Garrigues per exigir el servei de radiologia al CAP de les Borges

Unes 200 persones, entre representants de les institucions garriguenques i veïns de localitats com Juneda, Arbeca i l’Albagés, s’han concentrat avui davant del Centre d’Atenció Primària (CAP) de les Borges Blanques per exigir al Departament de Salut la incorporació del servei de radiologia al centre sanitari local. La mobilització respon a la recent decisió de Salut de descartar la implantació del servei amb arguments d’eficiència econòmica, tot i que el Govern ja havia informat de la compra d’equips de radiologia l’any 2010. En la protesta, l’Ajuntament ha denunciat el model «centre-perifèria» aplicat pel Govern, obligant els veïns a desplaçar-se fins a 20 quilòmetres per una simple radiografia.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Malgrat l’aparent compromís amb la compra d’aparells de radiologia el 2010, Salut ha justificat la negativa a implementar el servei, el setembre passat, argumentant que les 5.000 radiografies previstes per l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de les Borges són insuficients per justificar el servei.

Aquesta situació obliga els 19.000 residents de la comarca a traslladar-se als municipis veïns de Mollerussa, Lleida o Montblanc. Això ha generat el rebuig dels ajuntaments garriguencs, que critiquen el model «centre-perifèria» i demanen la igualtat de drets per a la seva comarca. La regidora de Salut de l’Ajuntament de les Borges Blanques, Ivette Macià, ha expressat: «Ens mereixem una comarca amb els mateixos drets que qualsevol altra que es troba al centre del país.»

A més, la regidora ha assenyalat que l’ABS de Montblanc, amb característiques similars, gaudeix del servei mitjançant un contracte publicoprivat. El president del Consell Comarcal de les Garrigues, Antoni Villas, ha subratllat que la manca de serveis «bàsics» afecta una població «envellida» i contribueix a la despoblació. Ha instat la Generalitat a avaluar les repercussions de les seves decisions al territori.