Alerta: L’1 d’abril entren en vigor 2 canvis per demanar la baixa laboral

El dret a l’excedència, que salvaguarda els treballadors en cas d’accident o malaltia, es modifica a partir de l’1 d’abril. Aquest és el termini fixat per la Seguretat Social per introduir modificacions significatives en aquest procés. El procediment administratiu en aquest cas s’està simplificant molt en el futur.

Antigament, en cas d’accident o malaltia, el treballador havia de lliurar a l’empresari una còpia de la baixa mèdica. Si hi havia pròrrogues, també havia de lliurar les notificacions posteriors. La bona notícia és que l’empleat no haurà de presentar res més endavant.

Els procediments d’abandonament del treball són modificats pel Consell de Ministres mitjançant un Reial decret. Es tracta «d’eliminar obligacions burocràtiques que perllonguen innecessàriament els processos», reclama el govern espanyol. Així funcionarà el procés a partir de l’1 d’abril.

Dos ajustos substancials

Fins a aquest moment s’han lliurat al treballador dues còpies de l’avís mèdic d’incapacitat temporal, alta o baixa. En el cas de l’alta, el termini era de 24 hores, i havien de presentar-los a l’empresa en un termini no superior a tres dies. Els empleats estan exempts d’aquest requisit a partir de l’1 d’abril.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

El tràmit es realitzarà ara telemàticament i sense la utilització de cap intermediari entre la Seguretat Social i l’entitat emissora (metge o mútua). Sense que el treballador s’hagi d’implicar, els cossos s’encarregaran dels cessaments, pròrroga i acomiadament del treballador. En conseqüència, no haurà de fer cap tràmit «car».

Els terminis de revisió de les baixes dels metges també pateixen un canvi important. Fins a aquest moment s’han considerat els permisos de menys de cinc dies, de cinc a trenta dies, de trenta dies a seixanta dies i de més de seixanta dies. Hi havia un període màxim de revisió per a cadascun d’aquests moments. Els metges ara poden establir terminis de revisió per a les baixes més curts que els que abans es permetien a partir de l’1 d’abril. L’objectiu d’això és «evitar ambigüitats interpretatives provocades per la redacció actual de la norma». El decret també especifica unes normes mínimes tant per als empresaris com per als treballadors.

Nous terminis

Els metges ara tenen l’opció de revisar les discapacitats abans del que es requeria abans. Si creuen que és mèdicament necessari, poden allargar el final del permís. Sempre que hi hagi causes justificades d’incapacitat, l’excedència s’ha de prorrogar.

Es modifiquen els terminis de baixa laboral. El canvi no ha d’afectar les baixes més breus, inferiors a 5 dies, ja que l’absència i l’alta s’emeten al mateix temps. D’una banda, per a les excedències entre 5 i 30 dies, i de 31 a 60, el termini màxim per revisar-la era de set dies; en canvi, el més llarg, de més de 61 dies, va ser de 14 dies naturals.

Les empreses i els treballadors tenen una sèrie d’obligacions, ja que han de facilitar les dades sol·licitades a través dels Sistemes de Submissió Electrònica de Dades. Estan obligats a fer-ho immediatament en un màxim de 3 dies. Així, la digitalització donarà un impuls per accelerar els acomiadaments.